top of page

צמחים לסוסים - מה צריך לדעת על הגדילן המצוי?

נכתב על ידי שירלי פרבר - תזונאית סוסים וחמורים, מייסדת ארגון אקווידע

 

ברוכים הבאים לתור השבועי על סוגי צמחים להזנת סוסים וחמורים.

בכל שבוע אביא לכם תקציר קצר על צמח אחר שיכול לשמש אותנו כמספוא או תוספות בהזנת סוסיים, בין אם כמזון גס עיקרי, נוסף או כתוסף למנה היומית. כאשר לכל צמח יש מגוון של יתרונות וחסרונות, וגם מינים שונים בעלי תכונות שונות.

בכתבה הקודמת דיברנו על היתרונות והחסרונות של האספסת התרבותית.


והפעם נדון ביתרונות של גדילן מצוי כתוספת למנה היומית.

 

הגדילן המצוי, באנגלית: Milk Thistle, בלטינית: Silybum marianum

הגדילן המצוי לא תמיד מוכר בשמו, אך נפוץ למדי במרעים ובשדות. מדובר בצמח חד שנתי ממשפחת המורכבים שנפוץ כצמח בר בישראל ובאירופה. סוסים לרב יעדיפו לאכול אותו כשהפרחים הקוצניים מלאים בזרעים להם מסגלים תכונות רפואיות יעילות מגוונות.

הגדילן המצוי מהווה מזון מצוין ליותר מ-50 זנים שונים של חיידקים טובים מוכרים וידוע כקוטל חיידקים מזיקים ופתוגנים רבים. צמח זה מכיל פוליפנולים ופועל גם כנוגד חמצון ובעל תכונות רפואיות רבות המסייעות לתפקוד מערכת העיכול והכבד.


בבני אדם זרעי הגדילן משמשים לתמיכה וטיפול במחלות כבד כרוניות מסוימות, אבנים בכיס המרה, עצירות, סכרת, ועוד. שימוש מבוקר בתמצית סטנדרטית של גדילן בכלבים נמצא יעיל במניעת פגיעה בכבד במחלות מסוימות. במחקרים בעכברים מצאו כי לתמצית הסטנדרטית גם השפעה נוגדת דלקת ואלרגיה במינונים שונים, וסייע בטיפול בכיבי קיבה בעכברים.


*שימו לב - בכל חשש מומלץ להיוועץ בווטרינר או תזונאי, ותמיד לבדוק את איכות המזון, נקיונו ולשלב מזון חדש בהדרגה.

בסוסים תמצית זרעי גדילן נמצאה כבעלת פוטנציאל טוב לשימוש כנגד רעלנים תוך-תאיים ובהפחתה בהפרדות העלעלים (למינה) בסוסים הסובלים מלמינייטיס.


הגדילן המצוי מתאים לשילוב במינון נמוך כתוסף למנה היומית של הסוס, ולא כמזון עיקרי, בין אם כצמח שלם או זרעים. אך בהחלט כדאי להשאיר אותו במרעה ולהציע לסוס כשפוגשים בו בטיול. אך הגדילן לא מומלץ להאכלה לסוסות בהיריון, הנקה או לסייחים.

 

מקורות:



139 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page