לא משנה אם זו עונת החורף, הקיץ, הסתיו או האביב - שינוי האקלים יוצר שינויים תכופים במזג האוויר. שינויים אלו משפיעים לא רק עלינו ועל החקלאות, אלא גם באופן ישיר ועקיף על בעלי החיים, כולל סוסים וחמורים.
ככל שמזג האוויר והסביבה משתנים, כך גם אנחנו צריכים לדאוג לשנות ולהתאים את הממשק, את המזון, את אופי הפעילות, ואת רמת ההשגחה שלנו. בכל שינוי קיצוני, עולה הסיכון להתפתחות בעיות רפואיות שונות.
בכתבה זו, וכתבות נוספות שיעלו בהמשך בנושא סוסים ועונות השנה, נסקור מגוון גורמים המגבירים את הסיכון לסוסים, התופעות שכדאי לשים לב אליהן, ומה אנחנו יכולים לעשות בכדי להפחית את הסיכונים האלו ולשמור על הבריאות והרווחה של הסוסים שלנו.
*שימו לב - בכל חשד לסימני אי נוחות לסוס או בעיה רפואית יש לפנות בהקדם לוטרינר!
בוודאי שמתם לב שבשבוע האחרון חלה התקררות במזג האוויר וירידה משמעותית בלחות באוויר. אנחנו מרגישים את השפעת מזג האוויר הקר והיבש הזה על עצמנו, שפתיים סדוקות, יובש בעור ובאף שמעיקים עלינו, וגם החמרה בתסמינים של אלרגיות עוריות ונשימתיות ואסתמה.
אז חשוב לשים לב שגם הסוסים שלנו מתמודדים עם אותו מזג אוויר מאתגר וחווים את השפעותיו, רק שיותר קשה להם לתקשר לנו שמשהו מפריע להם.
ולכן זו האחריות שלנו כבעלי סוסים לפקוח עין, לשים לב לשינויים גופניים והתנהגותיים, ולהקפיד על מספר עקרונות שיכולים לסייע לנו להפחית סיכונים.
חלק מהסיכונים הנפוצים במזג אוויר קר ויבש:
התייבשות - שמסוכנת בפני עצמה ועלולה גם להוביל לקוליק עקב חסימת מעיים, לפגיעה במנגנון ההזעה (אנהידרוסיס). במידה ואתם מבחינים בסימני אי נוחות במערכת העיכול, ו/או הזעה מופחתת או לא סימטרית בפעילות, ו/או קושי בהסדרת דופק ונשימה לאחר פעילות, או כל סימן אחר למצוקה - אנא פנו לוטרינר המטפל בהקדם!
התפתחות תסמינים נשימתיים מאלרגיה ואסתמה - במידה ואתם מבחינים בהופעת שיעול, נשימות מהירות שאינן קשורות למאמץ או כל סממן נשימתי אחר - אנא פנו לוטרינר המטפל בהקדם!
הפרשה מוגברת של דמעות - תופעה נפוצה באוויר יבש וברוח. הדמעות אינן בעייתיות בפני עצמן, אך עשויות למשוך זבובים ו/או להגביר סיכוי לחדירת חול ואבק, שעלולים לגרום לדלקות. מומלץ לנקות את העיניים בצמר גפן נקי או מגבון טיפולי המיועד לניקוי עיניים, במידת הצורך להיעזר במסיכת רשת נגד זבובים. בכל סימן של נפיחות, הפרשות שאינן צלולות או גירוי בעין - יש לפנות לוטרינר המטפלן בהקדם!
מוזמנים לצפות בסרטון הסברה קצר בנושא הזנת סוסים בעונות המעבר, צולם בשנת 2020:
המלצות ועקרונות בסיסיים להפחתת סיכונים במזג אוויר יבש:
גישה חופשית למים בדלי או שוקת מצוף עמוקה - בשינויי מזג אוויר בעונות המעבר, ובמיוחד במזג אוויר קר ויבש, סוסים נותים לשתות פחות. ובמיוחד כאשר הגישה למים לא נוחה ומזמינה. מחקרים מצאו שסוסים מעדיפים לשתות מכלי מים עמוקים. שוקת הלחיצה הנפוצה בארץ הינה רדודה, ודורשת מאמץ מהסוס שלעיתים אינו נוח לו ועלול לפגוע במוטיבציה לשתיה.
הוספת אלקטרוליטים, מלח וקוביות מינרלים - צריכת מלחים (אלקטרוליטים) מסייעת בשמירה על מאזן הנוזלים בגוף וגם מעודדת שתיה. ניתן להוסיף כפית מלח בישול רגיל או הימלאיה (מכילים בעיקר נתרן וכלור) במזון המרוכז, או להיעזר בתוסף אלקטרוליטים מותאם לסוסים המכיל מינרלים חיוניים נוספים.
מירה על בריאות העור והפרווה (במיוחד בסוסים רגישים עם נטייה לגרדת) - עדיף להשתמש במברשת גומי בגלל החשמל הסטטי. להימנע משימוש בסבון או שמפו ובמידת הצורך לשטוף את הסוס במים בלבד. שכן, סבונים ושמפו, אפילו כאלה המיועדים לסוסים, עלולים לפגוע בשכבות ההגנה הטבעיות של הסוס.
שטיפת חציר מאובק בזרם מים - במקרה של רגישות ו/או תסמינים נשימתיים, לאחר בירור וטרינרי והתאמת טיפול (!) - מומלץ לשטוף את החציר במים בכדי להפחית אבק ולהקל על הסוס בבליעה והעברת בולוס המזון בושט למניעת צ'וק משני. ניתן להיעזר ברשת חציר לממשק נוח יותר גם לשטיפה וגם להאכלה שלא על הרצפה. שימו לב - לסלק חציר שהורטב ולא נאכל בתוך 12 שעות בכדי להמנע מהתפתחות עובשים!
שימו לב - בכל מקרה של חשש לבעיה רפואית יש ליצור קשר עם וטרינר!
コメント