נכתב ותורגם על ידי שירלי פרבר - תזונאית סוסים וחמורים, מייסדת ארגון אקווידע
בחודש אוגוסט התקיים הכנס הבינלאומי השנתי לתזונת סוסים GANS 2020 - Global Animal Nutrition Summit מטעם אוניברסיטת Guelph בקנדה, עקב המגיפה העולמית הכנס התקיים באופן מקוון.
במהלך הכנס הוצג על ידי מ.ק. הוטאט, נ. רואיז-סוארז ומ. הסטה מאוניברסיטת גאנט בבלגיה מאמר סקירת מחקרים בנושא האיכות התזונתית של חציר לסוסים בראיה לעתיד.
מובא לכם להלן תרגום תקציר המאמר.
צמחי מספוא שעשירים בסיבים תזונתיים מהווים חלק משמעותי והכרחי מהתזונה של הסוס. סוסיים מתבססים על עיכול בתסיסה של סיבים תזונתיים לכדי חומצות שומן קצרות שרשרת להפקת אנרגיה במעי האחורי. על מנת לשמר אוכלוסיית חיידקית תפקודית תקינה, סוס בוגר זקוק לפחות ל-1.5% ממשקל גופו בחומר יבש של צמחי מספוא בתזונה היומית שלו.
חציר (שחת) הוא מספוא שמשומר עם לפחות 80% חומר יבש. אולם, קיימים הרבה סוגים שונים של חציר ובאיכות משתנה, מה שמקשה על תכנון תזונה המבוססת על חציר בלבד שמכסה את כל הדרישות התזונתיות של הסוס.
חציר באיכות גבוהה מכיל ריכוז גבוה יותר של נוטריינטים (רכיבים תזונתיים) ואנרגיה. חציר מצמחים עשבוניים שדל בסיבים גסים (עד 280 גרם לק"ג חומר יבש) מכיל ריכוז אנרגיה גבוה יותר. כאשר ניתן לענות על הדרישות האנרגטיות של סוס ממוצע בפעילות במספוא גס עם ריכוז אנרגיה גבוה.
המושג של 'איכות תזונתית' של חציר תלויה במספר גורמים. ביניהם בגרות הצמח בזמן הקציר, שהוא אחד הגורמים החשובים ביותר. צמחים בוגרים יותר מכילים פחות אנרגיה, חלבון גס ומינרלים מאשר שחת צעירה בזמן הקציר. סוג הצמח גם משפיע על הערך והאיכות התזונתית שלו. קיימות שתי קבוצות עיקריות של חציר: קטניות ודגניים או עשבוניים. שחת קטניות מכילה ריכוזי חלבון ומינרלים גבוהים יותר מאשר שחת דגניים. אופן הגידול והניהול של השדות והמרעים, והן תנאי האחסון יכולים גם הם להשפיע על איכות השחת.
בפועל, בעלי סוסים לא תמיד מעריכים את איכות החציר בצורה טובה. אולם, ניתן בקלות להעריך זאת בבדיקה לפי מראה, ריח ומרקם. לפי המראה, המספוא צריך לכלול יחס עלים-לגבעול גבוה (הרבה עלים) וגבעולים בעלי קוטר קטן יחסית. נוכחותם של מספר שיבולים, גרעינים ופריחה הם סמנים לצמח מבוגר יותר. חציר ירוק לרב עשיר יותר באנרגיה, חלבון גס וויטמינים ביחס לחציר צהבהב יותר. ריח מתוק הוא סממן לחציר באיכות גבוהה. מרקם קשיח וגס בלחיצה ומעיכה הוא סימן לחציר באיכות נמוכה.
אולם בדיקה מיקרוסקופית היא דרך טובה להעריך איכות של חציר, ניתן להעריך ערך תזונתי בחציר גם באמצעות אנליזה (בדיקה) כימית. זו תיתן יותר מידע על יחסי הסיבים בצמח (כגון NDF, ADF, ADL).
לא רק ערכים תזונתיים חשובים בחציר, אלא גם הזמינות של הנוטריינטים. לכן, ניתן להעריך את הנעכלות של המספוא על ידי בדיקות מעבדה לנעכלות בשיטות שונות, לרב בבדיקת מבחנה חוץ גופית המדמה את התהליך במערכת העיכול של בעל החיים.
נדרשים מחקרים נוספים להרכב תזונתית ונעכלות של חציר שמבוססים על שיטות שונות, כמו גם התחשבות בקיימות בעתיד. כאשר קיימת קורלציה (התאמה) חיובית בין פליטת מתאן לעיכול סיבים קשים לעיכול בתזונה של הסוס. והאכלת שחת חציר באיכות טובה יותר עשויה להיות מקיימת וידידותית יותר לסביבה. בעתיד, מומלץ כי בעלי סוסים ווטרינריים יהיו מעורבים בפעולות להגדלת יכולת המעורבות שלהם בביצוע הערכות לחציר.
מקור:
תרגום תקציר הרצאה מכנס GANS 2020, אוגוסט 2020
מ.ק. הוטאט, נ. רואיז-סוארז ומ. הסטה מאוניברסיטת גאנט בבלגיה
M.-C. Hottat, N. Ruiz-Suarez, Y. Lyu, M. Hesta, 2020. Nutritional quality of hay for horses: what do we need to know for the future?
Comments